Koolmonoxide

Voorkom koolmonoxidevergiftiging

Jaarlijks overlijden mensen door koolmonoxidevergiftiging of houden er ernstige gezondheidsklachten aan over. De oorzaak is meestal een slecht onderhouden open geiser, cv-ketel of gaskachel én te weinig ventilatie.                                                  Voorkom vergiftiging door koolmonoxide en kies voor periodiek onderhoud.

Koolmonoxide (CO) is een zeer giftig gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas, hout of benzine. Deze onvolledige verbranding treedt vooral op bij te weinig aanvoer van verse lucht of bij vervuiling of defecten van de branders in het toestel. Het is vooral zo gevaarlijk omdat je het niet ruikt, ziet of proeft. Daarom wordt het ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Koolmonoxide wordt 250 maal sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof.  Een kleine hoeveelheid koolmonoxide in de lucht leidt al snel tot bewusteloosheid en zelfs tot de dood als er niet snel wordt ingegrepen.

Onderhoud cv-ketels, geiser of kachel:

Eigenaren van woningen nemen het afsluiten van een onderhoudscontract voor een cv-ketel, geiser of kachel nog steeds onvoldoende serieus. Bijna de helft  van alle huishoudens heeft geen onderhoudscontract. Ze beknibbelen op de kosten in de veronderstelling dat als het mis gaat er altijd nog tijdig ingegrepen kan worden. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt door een erkend installateur is essentieel om uw gaskachel, geiser, cv- of combiketel te controleren en veilig te laten werken. Een open toestel en het belang van ventileren.

Dat koolmonoxidevergiftiging alleen voor zou kunnen komen bij open toestellen is niet waar. Bij de helft van alle incidenten is sprake van een moderne en periodiek geinspecteerde cv-ketel. Elke cv-ketel staat een minimale hoeveelheid CO uit die als het goed is door de rookgasafvoer naar buiten verdwijnt. Als die rookgasafvoer niet deugdelijk is gemonteerd, of is beschadigd, kan het zijn  dat de CO in huis terecht komt.

Er zijn signalen die bij u een alarmbelletje moeten laten afgaan. Bijvoorbeeld gasvlammen die oranje of gelig in plaats van blauw branden en ramen die beslaan. Of als u klachten heeft zoals vermoeidheid, hoofdpijn, verwarring, misselijkheid en hartritmestoornissen. Vaak denken mensen bij deze klachten niet meteen aan koolmonoxidevergiftiging. Neem bij twijfel direct contact op.

Plaatsen van een koolmonoxide melder:

Tijdens de installatie moet u zich goed bedenken dat koolmonoxide dezelfde dichtheid heeft als lucht en zich dus gelijkmatig door de kamer zal verspreiden. Maar koolmonoxide wordt geproduceerd door een ontstekingsproces, zodat het gas waarschijnlijk warmer is dan de omgevende lucht en dus naar het plafond zal stijgen. Raadzaam is om een koolmonoxidemelder op ongeveer 1,5 meter hoogte in de kamer op te hangen en niet aan het plafond. Juiste plaatsing zorgt ervoor dat u op tijd gewaarschuwd wordt, zodat u uzelf en eventueel uw gezin tijdig in veiligheid kan  brengen.

Het beste is om een melder te installeren in elke kamer waarin een apparaat staat dat brandstof verbruikt. Aanbevolen wordt ook melders in de slaapkamers te installeren en in kamers waarin u veel van uw tijd doorbrengt.                                                  Let bij de aanschaf van een koolmonoxidemelder erop dat deze voldoet aan de Europese eisen. Niet alle CO-melder die in Nederland verkocht worden voldoen automatisch aan deze norm.

U heeft al koolmonoxide melder inclusief montage vanaf € 70,00. Ook is het mogelijk om alleen de koolmonoxide melder aan te schaffen en deze zelf te plaatsen.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen 

 

 

Contact

Westeind 8
9471 CN  Zuidlaren

T 050-409 37 87
M 06-10 68 49 46
E  info@lampeloodgieter.nl

Links

Volg ons

FacebookTwitter